KURS (SVE ŠTO ZNAM) O PREDUZETNIŠTVU

Duboko verujem u to da su stvari lepše, lakše i zanimljivije, kad se rade na kreativan način. A ako ti razmišljaš kao i ja, zauzmi svoju poziciju i kroz jedan zamišljeni dijalog otplešimo ovaj landing page, pardon, landing ples, do kraja:

– Važi Stefane. Sviđa mi se. 🙂 Volim kreativnost. Moje prvo pitanje je koja je svrha tvog kursa?

– Odlično prvo pitanje. Ja bih ga takođe postavio. 🙂 Elem, svrha kursa je da mladim preduzetnicima da čvrst temelj, u vidu lako primenjivog znanja, koje će im trebati na svakom ćošku u periodu od ideje do realizaciji, odnosno momenta kada više nisu startup (do 3. godine poslovanja).

S druge strane, kurs će one koji su već u preduzetničkim vodama naučiti kako uspešno da optimizuju svoj biznis, a to znači kako da: vode svoje ljude, rade marketing, i najbitnije – organizuju svoje poslovanje.

– Hm… Seksi. Nije li to što mi govoriš previše? Da li sve to može da stane u jedan video kurs koji traje par sati? Drugim rečima, hoćeš li ispuniti svoje obećanje?

– Jeste mnogo, slažem se. Zato sam vam maksimalno pojednostavio svaku lekciju tako da što lakše možete da iskoristite znanje iz nje. Ja sam sve ovo čemu vas učim prošao kroz ovih 10ak godina bavljenja preduzetništvom. A svoje znanje koje kroz
ovaj kurs delim sa vama sam stekao na tom putu, od kreiranja biznisa sa 100e pa sve do sada kada sam vlasnik najjačeg brenda u kategoriji (Ćao Šećeru). Kao i kroz par pokrenutih drugih projekata, odnosno rad sa mnogim drugim biznisima.

Najvažnije – uz pomoć svog znanja ja danas imam optimizovan biznis, od koga živim, a za koji radim svega sat vremena nedeljno. Dakle, ne obećavam vam ništa što nisam sam uradio ili postigao, to mi je veoma važno da znate.

“Ti si moja - riznica preduzetništva. Nisi “sve što znam o preduzetništvu”, nego “sve što se ikada, do ovog trenutka moglo pročitati/naučiti/usvojiti/isprobati o i u preduzetništvu.”
Bogdana
Little miss BO
– Ok. Verujem ti. I razumem svrhu, ima smisla… A reci mi, šta ja konkretno dobijam kupovinom ovog kursa? Šta ja kupujem zapravo?

Kupuješ moje znanje koje će te dovesti od tačke “A”, gde god ona bila, do tačke “B”. Tačka “B” je uspešan i optimizovan biznis, koji konstantno pravi profit i u kom ste zadovoljni svi, i ti i tvoji radnici.

A kako izgleda to moje znanje? Iznad ili sa tvoje leve strane, u zavisnosti da li si na telefonu ili kompu, otvorio sam lekciju “Brend”, pa možeš videti kako kurs izgleda. Koliko god da znaš o ovoj temi, siguran sam da ćeš čuti bar nešto novo i korisno. Sad samo zamisli, koliko te blaga tek čeka u ostalim lekcijama…

“Niko drugi mi nije dao ovako važne savete kada je preduzetništvo u pitanju.”
Dr Jovana Mašić
Dr Jovana Mašić
– Lekcija je odlična! Da, mnoge stvari su mi bile nepoznate… Znači kurs će mi dati alate ili znanje kako uspešno da koračam mojim preduzetničkim putem i stignem tamo gde želim? Sjajno! A kako i budući preduzetnici i mi koji smo već u preduzetništvu? Jel’ postoje neke faze, moduli tog kursa?

– Naravno! I ti moduli su pravljeni nekim logičnim redosledom. Mislim da bi bilo najpametnije da se prati koncept i radi jedno po jedno…

Međutim, ništa u preduzetništvu, kao što i ti znaš, nije baš onako kako smo zamislili i isplanirali. Tako da je skroz ok i da se šara sa glavama kursa, samo je važno da ih što je moguće više usvojimo i iskoristimo, odnosno implementiramo u svoj biznis.

Kurs ima 3 modula, 27 lekcija i 2 bonusa!
Klikni na svaku od lekcija da vidiš njen sadržaj 👇

U okviru ove glave pričaću ti o tome da li je ili ne
preduzetništvo za tebe, odnosno koji su benefiti i mane rada za
drugoga u odnosu na rad za sebe.

Ova lekcija je tu da ti pomogne i da ti da smernice uz pomoć
kojih ćeš otkriti svoje pravo zašto. A znati koje je tvoje pravo
“zašto?” je ogromna stvar.

Ukoliko se dvoumiš koju biznis ideju da pokreneš ili razmišljaš
da li da startuješ još jedan biznis, ovo lekcija je tu da ti pokaže
kako pametno da doneseš tu odluku.

U ovoj lekciji ćeš čuti sjajnu priču u kojoj sam kreirao dodatnu
vrednost za jedan izmišljen biznis. Možda pokrene tebe da
uradiš to isto za svoj!

Ako ne umeš da objasniš svoj biznis u jednoj rečenici, ili ga ne
razumeš ili nešto drugo nije kako treba. Međutim, to nerazumevanje prestaje sada…

Koji je to USP mog biznisa? Ako te ovo pitanje proganja, ili
pak interesuje, ova glava kursa će ti dati određene odgovore na
temu i učiniće da osetiš olakšanje.

Ukoliko niste sigurni kako da formirate cenu usluge ili
proizvoda, odnosno da li je formirana cena dobra, ovo je lekcija koja će odgonetnuti tu dilemu.

Kako da istražite tržište (+ jedna tajna koju ću vam otkriti
kada je u pitanju diferencijacija od konkurencije) je tema kojom
ćemo da se bavimo u ovoj lekciji.

Koja je vizija tvog poslovanja? Da li je razumeš? Da li je tvoja
cg zna? Da li je interna ili eksterna? Da li je dobro urađena? Da li
uopšte postoji? Hajmo na lekciju…

Jednom kada naučiš koji svi biznis modeli postoje, počećeš
biznis da posmatraš iz jednog drugog ugla, i pametnije –
strateški ćeš planirati razvoj svog poslovanja.

Hajde uz pomoć glave i razmišljanja, za 5 minuta, da
procenimo da li tvoja biznis ideja može biti finansijski održiva, tj. da li ona ima smisla?

Jedan od važnijih dokumenata u kojoj god fazi poslovanja da
se nalaziš. Daće ti odgovor na pitanja šta i kome treba da
delegiraš, odnosno ko sa kim komunicira.

Najkraće, najjednostavnije, i, biću iskren – verovatno najdetaljnije objašnjenje o tome šta je brend (book) i kako da kreirate ili unapredite svoj brend.

Svoju cg ne moraš da znaš na početku. Dovoljno je da znaš
opširno koga gađaš, a onda da pređeš na analizu iz lekcije, kako bi vremenom to postala uska i konkregtne cg…

Kako da uradiš jednostavnu, jasnu, i najpametniju marketing strategiju za svoj biznis – su ideje koje će ti se javiti nakon gledanja ove glave.

Svi pričaju važna je vrednost a niko da objasni kako se i na
kojim kanalima ta vrednost stvara! Zašto baš tako? Zašto baš tamo? Čućeš u ovoj lekciji…

Prodaja je sistem. Ova lekcija će ti otvoriti oči kroz nove informacije o prodaji, i motivisati te da se upustiš u prodaju na pametan i za tebe odgovarajuć način!

Ukoliko planiraš da pokreneš biznis sa partnerom, preporučujem ti da to ne uradiš dok ne pogledaš ovu lekciju, jer ćeš sa znanjem iz nje postupiti pametnije.

Ništa strašno – da, ja sam pokrenuo svoj biznis na crno. I ako je to jedina opcija za tebe, pokreni ga i ti, a kasnije kad se uveriš u svoj uspeh, legalizuj svoju ideju.

Ukratko o otvaranju firme i registraciji, a mnogo važnije – malo detaljnije o značaju koju pravi knjigovođa ima u našem biznisu, za nas koji vodimo knjige…

Realnost VS. tvoja očekivanja.

Mnogi preduzetnici imaju problema sa radnicima. A ja ih onda pitam kako pišu oglas, kako profilišu radnike, kako komuniciraju sa njima, kako ih vode…?

Menadžment je briga o radnicima. A kultura je briga o radnicima, plus briga o kompaniji. Hajde malo da razmrdamo i bolje objasnimo ove pozitivne brige.

Delegiranje je najjednostavniji poslovni proces, na papiru, a najteži u praksi. Hajde da pogledamo kako može biti jednostavnije kako biste i vi počeli da delegirate.

Ako se nešto drastično ne promeni u tvom životu, ili/i u odnosu prema projektu koji te je uveo u burnout, teško da će ishod biti pozitivan…

E sad je vreme da se bar malo nagradimo za sve ono što smo postigli do sada. Da li kroz platu, lifestyle, ili nešto treće to je na tebi, ali vreme za poklon je sada…

Evo je… Kraljica kursa… Sve šta treba da uradite kako bi vaš posao savršeno funkcionisao, čak i bez vas. Da, moguće je, samo pratite korake iz lekcija.

Koje sve opcije postoje za finansiranje i koja od njih je
najbolja, odnosno najviše odgovarajuća za tvoj biznis, znaćeš
nakon što pogledaš ovu glavu…

U okviru ove lekcije sam više pričao o pripremi za razvoj
nego o samom razvoju. Razviti posao je lako, nakon što se
priprema uradi savršeno.

– Au. Pa da sve ovo prolazimo 1 na 1 trebale bi nam godine…  Ovako, ja mogu da “ukradem” sve što ti znaš za svega 350e? Stefane, u čemu je caka?

Postoji caka, opet si u pravu… Caka je u tome da se rad sa ljudima deli na 3 faze: mentostvo, koučing, i edukacija. Ja mnogo više volim da radim prve dve faze.

Zato ti i dajem sve edukativno znanje koje imam, kako bismo kasnije kada budemo radili 1 na 1 (a hoćemo, jer svako treba da ima mentora) bili na istoj polaznoj osnovi (jednostavno ponekad je preteško biti u isto vreme i u biznisu i van biznisa, odnosno posmatrati ga racionalno, trezveno i znati u svakom trenutku šta i kako treba da se radi).

U preduzetništvu su najvažnije dve stvari: 1) Sistem; 2) Tvoj rast.

Sistem ćeš dobiti u ovom kursu, a svoj razvoj ćeš doživeti kroz rad sa mnom ili nekim drugim trenerima, edukatorima, mentorima, i naravno kroz sticanje sopstvenog iskustva… Eto, kako ti to zvuči?

– Iskreno, ne sviđa mi se što nismo plesali… Osim toga, sve mi se jako sviđa. Ima dosta lekcija za koje prvi put čujem iako sam neko vreme preduzetnik. Malo mi deluje previše dobro da bi bilo istinito, ali gledajući tvoju prošlost i šta si sve radio u životu, Stefane, uopšte ne sumnjam da će ovo biti jedna u nizu tvojih pobeda. Idem sada da kupim kurs, pa se čujemo uskoro…

– Pravi ples kad kupiš kurs… Šalim se… Čekaj, stani, nisi me pitala/o za koga je, za koga nije, koliko dugo imaš pristup, dal postoji neka skeriti strategija iza svega, šta ako ti se ne dopadne, itd, itd…?

– Ko do ovog momenta nije shvatio poentu, sumnjam da bi shvatio i posle odgovora na sva ta pitanja. Ja imam priliku da kupim nešto što ne znam kako se radi, na jednom mestu, sa jednokratnim plaćanjem od 350e, od osobe koja je sve to prošla i primenila. A 350e je manje od jednomesečne plate (sa doprinosima) radnika koji je na minimalcu. Pa ako ne želim da dam toliko novca na sopstveni i razvoj svog biznisa od osobe koja mi je simpatična i kojoj verujem, o čemu onda dalje da pričamo…? Moja odluka je donešena.

– Eh, kad bi mi svi klijenti bili kao ti… 🙂 Ma jasno, jasno, sve jasno… Ajde na kupovinu, pa se čujemo kad negde zapneš ili kad završiš sve, pa da zaplešemo, uistinu…